dissabte, 8 d’abril del 2017

Pic de Font Negra (2.877 m), amb esquís

En aquesta zona del Pas de la Casa, al límit entre Andorra i l'Ariège, ja havíem fet diverses ascensions però ens faltava coronar el Pic de Font Negre, un magnífic cim que domina la vall del Baladrar. Avui hem realitzat finalment aquesta ascensió i, a més, l'hem plantejat amb un itinerari circular que ens ha deixat ben satisfets. Hem deixat el cotxe al Pont del Baladrar, justament el mateix punt de partida de l'ascensió al Pic dels Pedrons. Amb un dia magnífic, hem iniciat l'ascensió pel fons de la vall veient ja des del primer moment els espadats que cauen dels pics de Font Negre sobre la Vall del Baladrar. Sense gaire dificultat hem anat guanyant alçada per aquesta vall fins al costat de l'Estany dels Pedrons, invisible sota la neu. Des d'aquí es pot atacar directament el cim pujant per alguna de les canals que baixen de la carena dels pics de la Font Negra però normalment cal descalçar-se els esquís i pujar amb gramponts carretejant els esquís. Nosaltres hem optat per l'itinerari més esquiable, que permet fer l'ascensió íntegrament amb esquís. Des de l'Estany dels Pedrons hem anat a buscar un coll, en direcció sudest, a la carena que ve del Pic de la Mina. Una pala pendent però sense dificultat especial ens ha permès, amb quatre llaçades, arribar a la carena. Aquí comença la part més delicada de l'ascensió, ja que cal carenar fins enllaçar amb una altra carena que ve del Pic de les Valletes. Quan hi ha neu es pot anar per la mateixa carena però avui la cosa era força irregular i hem hagut d'anar buscant els millors passos. Finalment hem arribat a la carena principal des d'on ja no hi ha cap dificultat. Abans d'arribar al cim, però, ens hem desviat lleugerament del nostre camí per pujar al cim inferior de Font Negra (2.830 m). Hem deixat els esquís per superar a peu els metres finals i en tres minuts hem arribat al cim. Gran panorama, limitat una mica per la presència del cim superior. Hem fet una panoràmica circular:

Encara ens quedava el cim principal, de manera que ens hem calçat els esquís i hem superat els darrers metres, sense dificultat, amb un panorama cada vegada més extens. Finalment hem arribat al cim del Pic de Font Negra (2.877 m). Gran panorama sobre les muntanyes d'Andorra, l'Ariège i el Pirineu Oriental. Hem fet una panoràmica circular:

Després de menjar una mica i passar una estona contemplant el panorama, hem iniciat el descens. Hem baixat fins a la Portella de les Valletes, per on puja la via normal des del Pas de la Casa. Aquí comença una vall perfectament esquiable que porta directament al Pas de la Casa. Els primers metres són drets però aviat el pendent se suavitza, de manera que hem pogut gaudir d'una magnífica esquiada per una vall solitària. A la sortida de la Vall, quan ja es veia molt a prop el Pas de la Casa, hem iniciat un llarg flanquejament per sobre de l'estació d'esquí per arribar al punt de partida en el Pont del Baladrar sense haver de carretejar els esquís per la carretera. Hem hagut de remar en algun tram però finalment hem aconseguit tancar aquest magnífic itinerari circular baixant  a la carretera a pocs metres del pont.
I aquí teniu la pel·lícula d'aquesta ascensió. Ha estat produïda per Mountain Films i cedida per a tots els seguidors del blog:




ENTRADES RELACIONADES:

Pic dels Pedrons
esquís, 2011
Pic de la Mina
esquís, 2009
Pic de la
Valleta, 1980

ASSISTENTS:  Joan C. - Luis - J. Rafel
DESNIVELL: +1.019 m, -1.019 m
RECORREGUT: 15'06 km.
HORARI: 6 h 30 
EL DESCENS: tot i que a la part principal d'aquesta entrada del blog hi trobareu el vídeo oficial de la sortida, també hem fet un vídeo complementari, de la sèrie making off, amb la gravació extensa de la baixada amb esquís. S'ha de dir que és només un seguit de seqüències de la baixada, potser molt monòtona, però que hem volgut conservar per a qui es vulgui distreure veient aquesta larga esquiada:



2 comentaris:

Anònim ha dit...

Zona totalmente tachada. La temporada que viene tocará tachar el Puigpedrós de Lanós y el Carlit.

Blog de Muntanya ha dit...

... y el Pic de la Grava. No te olvides del Pic de la Grava por el estany de Llanós.