dissabte, 11 de març del 2017

GR1: Oix - Besalú

Una etapa singular del GR1, amb la que hem deixat enrere la part més muntanyosa del traçat d'aquest camí de gran recorregut per entrar a les planes garrotxines de la Vall del Fluvià, en direcció al final del nostre recorregut, tres etapes més enllà, en terres de l'Empordà. Hem sortit del càmping d'Oix, on vam acabar l'etapa anterior, i en pocs minuts hem arribat al poblet d'Oix, quatres cases que aviat hem deixat enrere. Hem sortit per la carretera en direcció a la vall travessant la Riera d'Oix que en l'etapa anterior vam travessar a gual aigües amunt. Hem deixat la carretera iniciant la pujada entre el bosc per superar els tres petits colls d'aquest sector de l'etapa: el Collet de la Teula, el Coll de Palomeres i el Coll Pregon. Tot plegat, poca cosa comparat amb els colls de veritat que hem superat en les etapes anteriors al llarg del recorregut del GR. Després del darrer coll el camí baixa per un alzinar en direcció al pas clau de l'etapa d'avui: el Pont del Llierca. Abans, però, ens hem aturat a esmorzar en una clariana del bosc. Hem passat el pont, un monument realment notable, i hem fet la foto de grup amb l'ajuda del falcó sense plomes. Hem seguit endavant, entre camps de conreu, fins a la població de Tortellà, que hem travessat pel mig recorrent els seus carrers. El camí, planejant entre camps, ens ha portat fins a la carretera antiga de Girona a Olot, ara solitària i sense trànsit. Seguint la carretera hem travessat la Riera de Borró per un gran viaducte. Poc després hem passat sota la moderna autovia i l'hem seguit en paral·lel fins entrar a Besalú. Hem recorregut els carrers fins arribar al restaurant "amb els 5 sentits", on hem tancat la jornada amb un magnífic menú degustació. Després de dinar hem acabat de travessar Besalú per anar a buscar l'autocar i hem tingut l'oportunitat de travessar el pont medieval, un altre monument extraordinari.
El vídeo oficial d'aquest sector del GR1 està en fase d'edició en els laboratoris d'Edicions JGB però aquí teniu un petit tràiler amb l'escena del pas del pont del Llierca.




ENTRADES RELACIONADES:

Gorges de Sant
Aniol, 2014
Gorja de les
Canals, 2008
GR11: Albanyà-
Sant Aniol, 1996

ASSISTENTS:  Agnès - Lluis - Ana G - Cristina - Jose - Inma - Isabel - Joan G. - JR - Magda - Miquel M. - Teresa - Maribel - Mercè - Mònica - Carlos -  Cati -  Ramon - Jorge - Marta - Montse - Ana G. - Luis - Joan C. - Carlitos - Paco M. - Begonya (en total 27 caminadors)
DESNIVELL: +365 m,  -644 m
RECORREGUT: 21'5 km.
HORARI TOTAL: 5 h 30 min.
EL MENÚ: En el restaurant "Els 5 sentits" de Besalú hem pogut gaudir d'un menú degustació que mereix ser ressenyat amb detall en aquest apartat del blog. Hem començat amb una crema de pèsols i anís amb pa al forn de llenya amb pebre i vainilla. Després unes mongetes de Santa Pau "ull negre" i botifarra amb romaní i figa confitada. Després en Rafel, el cuiner, ha posat el següent plat, la coca de recapte, al forn de llenya que hi ha en un racó del menjador. Un cop fornejada, ens ha servit la coca de recapte de sobrassada mallorquina amb mel i pebrella. A continuació, el plat estrella: arròs a la cassola de guatlla amb tòfona negra. Després han arribat les postres, en dues fases. Primer textures de fruita i avellana torrada amb coco i mandarina i finalment mel i mató. No cal dir que tot el grup ha quedat ben satisfet d'aquest àpat i fins i tot he pensat que, potser sí, val la pena dinar a la fonda i no a qualsevol lloc com quan sortim a la muntanya.