dissabte, 3 de desembre del 2016

GR1: Alpens - Ripoll

Una etapa més del GR1 en la que hem completat la travessia de la província de Barcelona i hem entrat al Ripollès, ja a la província de Girona. També hem abastat una fita més, ja que avui hem travessat el Ter. Després de travessar la Noguera Ribagorçana, la Noguera Pallaresa, el Segre i el Llobregat, avui hem travessat un altre dels grans rius de Catalunya, en el mateix poble de Ripoll. L'etapa ha estat similar a les darreres, amb un magnífic dia asolellat, frondosos boscos amb els colors de la tardor i grans vistes del Pirineu Oriental amb les primeres neus i de les serres de la Catalunya Interior. Hem arribat ben aviat a Alpens i hem iniciat la caminada pujant a la part alta del poble, on hi ha un curiós monument de ferro forjat que representa una cobla. La primera part de l'excursió té força pujada, per pistes i camins, fins arribar al coll Tallat i, poc després, a l'ermita de Santa Margarida de Vinyoles, situada en un punt panoràmic amb grans vistes. En un dia tan clar es podia veure  clarament Montserrat, Sant Llorenç de Munt i el Montseny. I per l'altra banda el Pirineu, amb el Puigmal i el Pedraforca com a principals referències. Poc després hem passat per Sant Martí de Vinyoles, un petit agrupament de cases; una d'elles, fortificada, és en realitat un castell. Hem seguit per pistes i camins fins travessar la carretera C26. Aquí el GR evita la carretera i puja per un camí paral·lel. Després puja seguint el Rec de la Font del Perer. Més endavant hem travessat la Riera de Vilardell, just al costat del molí del mateix nom on hi ha un petit salt d'aigua. Ja gairebé al final del recorregut, hem passat al costat del veïnat de Pena i hem arribat a l'ermita del Remei, una edificació moderna que contrasta amb les nombroses ermites i esglesioles romàniques que hem trobat al llarg del GR1. Des de l'ermita només queda una curta baixada per arribar als primers carrers de Ripoll. Hem travessat la població fins a la plaça del Monestir i després fins a l'aparcament de la Ruta del Ferro, on ens esperava l'autocar. Després, ja motoritzats, hem pujat per la carretera de Sant Joan de les Abadesses fins a l'Hostal de Rama, on hem tancat la jornada amb un magnífic dinar que tenia com a plat estrella l'arròs de muntanya.
I aquí teniu un vídeo, recopilatori de les quatre darreres etapes del GR, entre L'Espunyola i Ripoll. Ha estat produït per Edicions RGB i cedit per a tots els seguidors del blog:




ENTRADES RELACIONADES:

GR1
etapa 4, 2015
GR107
etapa 4, 2014
GR83
etapa 4, 2011

ASSISTENTS:  Agnès - Lluis - Ana G. - Emilio -  Ángela - Paco G - Cristina - Jose - Carlos M. - Elisabet - Jaume - Isabel - Joan C. - Joan G. - JR - Magda - Miquel M. - Teresa - Miquel B. - Mònica - Carles - Montse -  Ramon - Luis V. - Ana C.- Jorge (en total 21 caminadors)
DESNIVELL: +663 m, -941 m
RECORREGUT: 22'50 km.
HORARI TOTAL: 6 h 33 min. (aturats 1h 12 min)