dissabte, 3 d’octubre del 2015

El Castell de l'Airosa

Castell de l'Airosa
El Massís dels Ports té molts racons amagats que encara no coneixem. Avui hem fet l'excursió del Castell de l'Airosa, a prop del Mas de Barberans. L'itinerari recorre una zona molt singular plena d'agulles, coves, forats i tota mena de roques calcàries de formes diferents. A més, la part principal de l'itinerrai puja al cim del Castell de l'Airosa, un cim modest, de només 1.034 m peró defensat per un mur d'uns 15 metres pel punt més feble, que cal pujar escalant i baixar en ràpel.
Hem sortit molt aviat de casa; plovia però les previsions eren bones, de manera que no ens hem espantat per la pluja i hem anat autopista enllà fins a la població del Mas de Barberans. Una pista en bon estat ens ha portat fins a l'àrea de lleure de la Vall, punt de partida de l'excursió. Hem baixat caminant per la mateixa pista fins al pont de fusta on hem deixat la pista per començar a pujar pel llit sec d'un torrent. Ben aviat hem arribat a la cova d'En Marc, un indret singular amb una gran bauma, un petit salt d'aigua i un gorg d'aigües verdoses. Hem seguit el camí fins al segon punt singular, el Forat de la Vella, on hem arribat desviant-nos uns metres del camí. És un forat a la roca, una finestra natural amb grans vistes. Seguint el camí ben aviat hem vist al fons el Castell de l'Airosa, amb un aspecte que fa honor al seu nom, un cim defensat per grans cingles per totes bandes. Hem arribat al peu de la canal final, que cal pujar amb una curta escalada de tercer grau. Hem esmorzat una mica, ens hem equipat i ens hem enfilat per la canal, amb molt bones preses i amb possibilitat de muntar assegurances a les savines i a un spit que trobem gairebé al final de les dificultats. És una sola tirada de 15 metres, que hem superat fàcilment. Després, una curta cresta sense dificultats especials ens ha portat fins al cim del Castell de l'Airosa (1.034 m). El dia era gris i emboirat, de manera que no hem pogut gaudir gaire del magnífic panorama que es veu normalment des d'aquí, sobre el Massís dels Ports i el Delta de l'Ebre. Hem fet les fotos de cim i una panoràmica circular:

Per baixar hem fet un parell de ràpels, un de només quatre metres i un altre més llarg per baixar el mur de 15 metres. Hem guardat el material d'escalada mentre començaven a caure gotes. Hem desfet una part del camí fins trobar el camí de la Roca Xapada per on hem seguit el nostre recorregut circular, a estones sota una pluja fina però persistent. Encara quedava una darrera dificultat, una curta canal per on cal baixar entre blocs de pedra. Era fàcil però amb la roca mullada calia anar amb compte. Finalment hem arribat a la pista del Coll de Lloret, per on hem baixat fàcilment fins al punt de partida.
Aquí teniu el vídeo de la jornada, que ha estat cedit per Edicions JGB per a tots els seguidors del blog:




ENTRADES RELACIONADES:
Paüls - Les
Clotes, 2015
Barranc de la
Caramella, 2011
Gorja dels
Estrets, 2005